На плажа – някои банални, но не безполезни съвети

дете пие водаПрестоят на плажа е време за почивка и разхлада в морето, обаче все трябва да бъде съобразено с някои здравословни норми.

sunКато начало е важно да се защитите от слънцето. Вярно е, че вие отивате на  плажа, точно за да  добиете тен, но все пак внимавайте с излагането под горещите лъчи. Не превръщайте себе си в пържола, печаща се на „грила” на слънцето, защото това може да има нежелани последици. Добре е да знаете, че всички продукти с UV фактор над 30 вършат работа. В Керамоти чадърите се ползват безплатно, но все пак си вземете  шал или широкопола шапка, с който да покриете главата си и да се предпазите от топлинен удар  (слънчасване).  Слънцезащитните лосиони са просто задължителни. Желателно е да са водоустойчиви, за да не се налага да се мажете след всяко излизане от водата (а е известно, че докато сте в морето, частите от тялото ви, които остават над повърхността най-лесно и жестоко изгарят!)

vacation-travelВсички слънцезащитни лосиони с UV фактор 30, 50 или 60 са клинично тествани, затова колкото по-голяма е цифрата, написана на флакона, толкова по-надеждна е защитата срещу палещите лъчи на слънцето. Съотвено – толкова по-дълго можете да се печете, без да се излагате на риск. Не се заблуждавайте, че по-мургавите нямат нужда от защита. Настина, те по-лесно понасят горещия полъх на слънцето, но все паи имат нужда от слънцезащитен лосион – може би с малко по-нисък фактор на защита, но имат.

Плажа "Аква парк"За дамите: Не си мислете, че само фон дьо тенът с UV фактор е достатъчен, за да предпази лицето ви от слънцето. В случай, че не се разделяте с макиажа си даже и на плажа, просто нанесете върху кожата си фин слой от слънцезащитния лосион и върху него поставете фон дьо тена.

За бебетата: Не забравяйте, че бебето може да стои на плажа не повечемъник на плажа от половин – един час дневно и то под чадър. По време на престоя поставете на главата му бяла памучна шапка с широка периферия. Предлагайте му често да пие течности, защото може да се дехидратира от жегата. Петнайсетина минути преди излизане за плажа му втрийте в кожата слънцезащитен лосион. Във водата по принцип бебето няма работа, но ако все пак решите да го калявате отрано, топнете го замалко и после го подсушете. Желателно е и да му наметнете хавлийката, защото бебетата по-трудно се адаптират към разлика в температурата и може да настине, а дори и да получи хипотермия (преохлаждане) дори и ако температурата на морската вода е близо до 30 градуса (а тя почти никога не е толкова топла).

жена пие водаНе забравяйте да пиете повече вода, безалкохолни напитки  или плодови сокове , докато сте на плажа

 На плажа е лесно да се дехидратираш, така че за да компенсирате изпарилата се от вас вода, пийте постоянно течности (като под течности не се разбира непременно бира, още по-малко „твърд“ алкохол).

С алкохола също трябва да се внимава. 

restaurant 1Ако решите, че ще пиете нещо на градус, то внимавайте после с влизането във водата. Седнете на бара на плажа под хубава сянка и се насладете на питието си, но не прекалявайте с коктейлите – те са измамно леки, но после главата тежи – особено в летните горещини.

Друг важен фактор е храната.

Излагането на слънце, тичането по плажа и плуването във водата водят до изразходването на доста енергия  и до огладняване, така че трябва да подкрепите организма си с нещо. Плажните барчета предлагат сандвичи, но ако искате да минете по-евтино . пригответе си сами, но ги консумирайте дискретно.

(С извинение) не мъкнете цели хладилни чанти с напитки и храна на плажа, защото това дразни концесионерите, които все пак разчитат на някаква консумация. 

Препоръчително е и да не преяждате, ако ви предстоят още часове на плажа.

Като цяло може да изключите мазните, пържени и тежки храни от лятното си меню, ако искате през цялото време да ви е леко и спокойно и да можете истински да се насладити на прохладата, кжято дарява морската вода.

Реклами
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s