С деца на море – 2

Пролетта вече е близо дойде, съвсем близо е и годишната отпуска. Планирали сте старателно къде да отидете, сондирали сте мнения, сравнявали сте доводи за и против избраното място, а списъкът с нужните вещи е изпипан до най-малка подробност. И въпреки тази педантична подготовка, ако отивате с деца на море, винаги може да се окажете неприятно изненадани от злополуки, изнервящи ситуации, богата палитра от всевъзможни дразнения, а непрестанното търчане в изпълнение на детските капризи да прати по дяволите всичките ви представи за приятна лятна почивка.

Е, още малко предварителна подготовка няма да е излишна. Но само в основни линии, с останалото ще трябва да справяте на място.

Когато сте решили да отидете на море с дете, трябва да сте наясно, че ще е необходимо напълно да се съобразявате с неговите нужди, така както всъщност сте свикнали да правите и през останалото време. Ако искате да се излежавате безгрижно по цял ден на плажа, оставете детето на баба му и заминете на море без него. Или просто посетете морето два пъти – един път с детето си и един път, без него.

Морският въздух и слънчевите лъчи са много полезни за Вашето дете и престоят на плажа е забавление за него, но само ако сте разумни и не си поставяте задачата за кратко време да го изложите на слънце максимално.

Децата и водата
деца на мореС малки изключения децата обожават водата. Дори в първите няколко дни да се плашат от морето, след това толкова им харесва, че не можеш да ги изкараш оттам. Веднъж усетили прохладата на водата, малките „тюленчета” изобщо и не помислят да излязат. Ако зависи от тях, могат по цял ден да се плацикат на плиткото, да се пръскат или да изследват дъното с шнорхел. Колкото и да е приятно обаче, не трябва да се прекалява. За да изведете детето от морето, без от това да последват истерични сцени с много сълзи и викове, привлечете вниманието им с нещо интересно на плажа. Важно е  децата да почувстват не че се разделят с едно приятно забавление, а че само саизбрали друго – още по-приятно.

Може да ги извикате, за да изкопаете заедно огромна дупка, да ви засипят краката с пясък, да построите замък или пясъчна фигура на животно, да разгледате нова книжка или просто да се разходите.

В групата на малките изключения влизат онези деца, които се плашат от водата и не обичат да влизат в морето. В никакъв случай не насилвайте детето, не го дърпайте към водата и най-вече не го хвърляйте изненадващо, дори и на плиткото. За вас може да не е голям проблем, но за него може да остане стрес за цял живот.

на плажаРазберете от какво точно се бои малчуганът. Някои деца не обичат да влизат просто защото им е студено. В зависимост от възрастта терморегулацията на организма е различна – колкото по-малки са, толкова по-несъвършена е тяхната система. Затова постепенното запознаване с водата е важно – да настъпим отгоре доближаващата вълна, да се напръскаме по крачетата, да топнем ръчички… Превърнете влизането във водата в игра и правете всичко заедно. Желанието за игра измества всеки страх, а това, че и вие сте до детето във всяка стъпка му дава допълнителна сигурност.

Ако детето е малко, морето е мястото, където може да започнете постепенни закалителни процедури, като отначало само го обтривате с морска вода, а после постепенно преминавате към бани.Разбира се ако става въпрос за малко бебе, не е добре да се къпе в морето тъй като солеността на водата не е подходяща за нежната му кожа, но след 1 годишна възраст вече може да започнете постепенно като в никакъв случай не бива да го правите ако то не иска и се плаши от водата.

Реклами
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s