За първи път на море с малкия наследник (наследница)

Да отидем с малко дете на море може да се окаже истинско изпитание за мама и татко. Вместо приятна и релаксираща, почивката може да се окаже истински кошмар – напрегната и изтощителна.

Как да отидем с детето на море, без „да ни изяде сапуна”?

С раждането на малкия наследник в семейството, животът ви тотално се променя. Ако допреди сте мечтали за щури купони и прекарване цял ден на плажа, то сега детето преобръща „ надолу с главата” представите за хубава почивка.

И така, какво трябва да знаем, преди на тръгнем на море с малкия (малката)?

Добре е да изберете курортно място като Кврамоти, което е подходящо за малко дете и условията да позволяват запазването на режима на детето, на който сте го приучили. Часовете, в които слънцето е силно, детето трябва да прекарва в сън на сянка като в никакъв случай не бива да включвате климатик в помещението където спи. Детският организъм е силно чувствителен на резки промени в температурата и ако детето е било навън при температура над 30 градуса, макар и за кратко, а го сложите да спи в помещение, което е много по-хладно, това може дори да го разболее.

Кога да заведем за първи път детето си на море?

Затруднявате се да вземете решение и се страхувате, че детето Ви е още малко за подобно приключение, което може да създаде проблеми. Има най-различни мнения по въпроса кога детето трябва за първи път да летува на море – от педиатри, дерматолози, от познати ни родители.
Някои хора помъкват децата си на море още на възраст два-три месеца, други изчакват, докато станат две годишни. Не робувайте на чуждите стереотипи. По-добре се посъветвайте с педиатъра си дали здравословното състояние на детето позволява да дойде с вас на море. Някои деца са по-болнави и трудно адаптивни, други са истински малки герои.
Ако трябва да резюмирам, няма нищо страшно! Въпросът е само в това дали ще бъдете разумни и ще гледате на почивката на море като на нещо полезно за детето, което в никакъв случай не променя режима му на живот, както е било и до този момент. Важното е да разберете, че малкото дете може да бъде на плажа не повече и не по-различно облечен о отколкото на детската площадка в града и неговият режим не бива да бъде променян.
Дали бебето ще бъде в количка в кварталната градинка в часовете на деня, които са подходящи за него, или ще бъде на плажа, почти няма разлика, освен, че на морският бряг е по-полезно за него. Често температурите в близост до морето дори са по-ниски и приемливи, отколкото в градските условия, където сте го извеждали до този момент. Все пак, не водете на море бебе на възраст под шест месеца..

Най-големият стрес за едно малко дете е рязката смяна на климата. Затова добре е почивката да трае по-дълго – поне десетина дена, за да може първите два-три да се използват за адаптация. Кратките набези до морето може да са добри за вас, но се отразяват зле на малките деца, защото ги подлагат на постоянен стрес от честата смяна на климата.

Първите няколко дни от почивката са най-критични, защото тогава вероятността от разболяване на детето е най-голяма. Престоят на плажа трябва да се ограничи до минимум, като детето е облечено с леки светли дрешки от естествена материя и се държи под чадъра. Носете му шапка, която да му пази главичката от слънцето. Избягвайте часовете от 11 до 16 часа – те са направо табу за децата, а и за по-възрастните не са много за препоръчване.

на море заедноСлед като премине критичния период от 2-3 дни, може да започвате да събличате детето и да го оставяте да си играе на пясъка. Непременно използвайте слънцезащитен крем за деца с фактор 50. Така кожата на малкото дете няма да се зачерви. Помнете, че до навършване на 3-4 годишна възраст детето няма способност да придобива равномерен загар, така че не го мъчете прекалено много в желанието си то непременно да „почернее”.

Опасността на плажа не е само от прякото действие на слънчевите лъци, а и от високата температура. Затова избягвайте най-горещия месец август и обедните часове, когато на п направо горещо. Иначе детето лесно може да получи топлинен удар.

Престоят във водата също трябва да е с мярка, защото рискувате детето да се преохлади и да настине, особено ако подухва вятър. Морската вода, чиято температура като правило е под 29 º C, може да причини на бебето бързо спадане на телесната температура под нормалните стойности (хипотермия) Когато бебето започва да трепери и устните му – да посиняват, трябва веднага да го извадите от водата, да го подсушите и да го увивате в хавлиена кърпа. Най-добре е да му носите и хавлийка, с която да го наметнете после.

При тръгване се уверете, че сте взели всички необходими лекарства, които могат да потрябват по време на почивката. Това не означава, че трябва да се отдадете на неспирнистрахове. Просто бъдете подготвени, но не пропускайте да се насладите на почивката си. Отпуснете се и оставете детето си да изживее радостта от допира с морето и слънцето. То ще ви се отблагодари, като остане по-здраво и калено през времето до другото лято!

Реклами
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s