Защо трябва да ходим на море с децата?

с деца на море „Ще ми трябва почивка след почивката!“ – най-вероятно мнозина родители си мислят това, когато трябва да заведат децата си на море. Други пък казват: „Изобщо не мога да си представя да отида някъде да си почивам, а децата да ги оставя. То няма да е никаква почивка. И не само заради това да не лиша децата си от нови преживявания, места и хора, а защото така ще лиша и себе си от миговете, прекарани с тях.“

Наистина, летуването на море с децата е една безценна възможност за сближаване в една по-спокойна среда, в която няма уроци и ежедневни задължения, а основно приятни моменти. Ето няколко трика, които ще ви помогнат да се справите по-добре.

Летуването с други семейства с деца е абсолютно задължително. Така малчуганите ще се забавляват повече в детска компания, а и родителите ще си помагат. Не е за пренебрегване и възможността за спокойни вечери в приятелска компания, след като децата заспят.

Игри на плажа:
Освен класическите пясъчни крепости, снабдени с ровове, и копаенето на кладенци и канали, можете да усложните играта, като заровите в пясъка „съкровище“, което „морските пирати“ трябва да търсят. Използвайте плажа и като място за открит урок „Човекът и природата“. Нека например децата изследват кое потъва и кое плува във водата. В кофичка или друг съд с вода пускайте различни предмети – камъче, кора от дърво, перо, мида и др. Говорете с децата! Следете реакциите им и засилвайте техния инт ерес към околната среда. А какво по-добро място за бодиарт от плажа! Никъде другаде няма да имате възможност да рисувате детското тяло така смело и без притеснения. Необходими са ви само акварелни боички и четки. Като сте се насочили към рисуването, на плажа можете да го правите и само с клечка – по мокрия пясък… Малките деца особено се забавляват да оставят отпечатъци от ръчичките и крачетата си. Ако не се боят от водата и са над 3 години, снабдете ги с шнорхел и очила, за да изследват живота под водата.

Планирани забавления Колкото и да е страхотно на морето, на децата всичко бързо им омръзва. Планирайте им забавления – каране на велосипед, разходка до близкото пристанище или пък надпреварване с хвърчила на плажа. Каквото и да измислите, направете го заедно с тях.

Впрочем, колкото и да се назлъндисва, българинът по традиция ходи на почивка с децата си. Наскоро и американците са открили „топлата вода“ – представително проучване е установило очевидното – децата помнят семейните почивки и пътувания за цял живот.
Така, че не се чудете как да аташирате децата към някоя от бабите, а ги вземете заедно с вас. Ето някои от изводите, които американците са направили и които са напълно валидни и за нас:

семейно на море

  • две трети от възрастните са запазили много по-ярки спомени от семейните почивки и пътувания, отколкото от рождените си дни като деца или от събитията в училище.
  • четири от пет анкетирани пазят чудесни спомени, когато и баба и дядо са били с тях, а двама от всеки трима десетилетия по-късно с удоволствие разказват истории за нещата, които са правили заедно с баба и дядо. Ти струва. и за вас со Не ходите на почивка с родителите си откакто бяхте на 15, нали. Е, може би сега е моментът да промените това. Защото родителите ви могат да се грижат за децата, докато вие се забавлявате. Струва си да го обмислите, нали? Особено удобно е, ако сте наели достатъчно голям апартамент или еднофамилна къща, каквито ние предлагаме. Така всеки ще си има лично пространство, а същевременно всички ще можете да прекарвате заедно
  • за децата е особено важно не точно къде отиват, а дали могат да се наиграят до насита, а ако сте решили да почивате на море – да се плацикат цял ден из водата. В това отношение морето и плажът на Керамоти са безценни, защото морето е спокойно и плитко на десетки метри навътре от брега ивсички родители спокойно оставят децата си да се цамбуркат в топлите води на Егея.
  • накрая, спомените са важни и за родителите, защото всяка прпусната възможност да сте с децата си и да се насладите на родителството не може да се компенсира после, когато децата вече са „отлетели“. Така, че не се поддавайте на изкушението да прекарате сами отпуската си, ако не искате после да съжалявате. Когато децата порастнат, ще имате отново време да останете сами, но…
Реклами
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s