Керамоти – една любов от пръв поглед

Всичко започна от един 24-ти май преди четири години. Коментирайки моите околосветски пътешествия с думите : „Стига се ходил по тия петзвездни хотели!“, един мой познат – видният столичен тарикат Стефан Велев,  ми предложи да ме заведе в Гърция на място, където е хем хубаво, хем евтино. „Е, те такова животно нема!“  рекох си аз, но любопитството надделя и ей тъй, на шега се озовах на брега на Бяло море – току срещу прочутия остров Тасос. Въпреки, че „Афродити“ – хотелчето, в което ни заведе Стефан, беше доста запуснато и намирисваше на мухъл, всички останахме в захлас от красотата и спокойствието на това райско кътче, наречено Керамоти. Ето така се роди моята поредна и може би последна любов от пръв поглед.

Морето в Керамоти

Керамоти – местоположение

Разположено на миниатюрен полуостров, създаден в продължение на милиони години от наносите на р.Нестос (Места), живописното малко градче Керамоти отстои на почти равни разстояния от Кавала и Ксанти. В него се влиза по тесен провлак между красиви лагуни със смесена сладко-солена вода, в чиито вози през есента могат да се видят множество екзотични птици – дори и розови фламинго! Цялото Керамоти е опасано от разкошна плажна ивица от фин пясък (широка поне 50-60 м), която продължава цели десет километра по посока устието на р. Места, че и отвъд него. Гледан откъм морето, полуостровът напомня по-скоро на Карибски пейзаж, отколкото на оскъдните плажчета и камънаците на съседния Тасос.

Keramoti

Да се чуди човек как хора от цял свят се стичат към тоя Тасос, дето пясъчните плажове се броят на пръсти, а пък броят на морските таралежи далеч надвишава този на хората. Ама какво ли не прави рекламата. А през Керамоти в продължение на десетилетия ежедневно са преминавали десетки автобуси и стотици леки коли с туристи. Забързани към ферибота,  те не са спирали дори за миг, за да се полюбуват на безкрайния пясъчен плаж със ситен бежов пясък. Веднъж попитах една позната гъркиня, собственичка на малко семейно хотелче: „Как така успяхте да скриете може би най-хубавия плаж на Балканите от очите на хората толкова години?!“ „Че то допреди три-четири години там нямаше крайбрежна улица и само ние си го знаехме плажа“ – отговори простодушно тя.

И така, доскоро малкото рибарско селище Керамоти не е било нищо повече от транзитен пункт, от който хората се отправяли с ферибота до о-в Тасос. Всичко започва с това, че от време на време някой закъсал по пътя автобус изпускал последния ферибот и хората трябвало да пренощуват някъде. Така преди двайсетина години местните най-после се сетили, че от транзитно преминаващите туристи може да се припечели от някоя случайна нощувка. Едва през последните няколко години Керамоти се превръща в атрактивна дестинация за семеен и екотуризъм, и това не на последно място се дължи на истинското стълпотворение от българи, който, освен, че с охота идват за летуват тук, вече пуснали и корени, купувайки поне трийсетина ваканционни апартамента, които човек лесно може да разпознае по антените „Булсатком“. Имаме си дори и българска брокерка – вечно усмихната Росица, която освен че намира ва хората имоти, е нещо като майка Тереза за всички закъсали българи – ще ги упъти, подслон ще им намери, ако са тръгнали ей така, да си пробват късмета – подлъгани от някой „спец“, че най-евтино можеш да си намериш квартира на място.

Керамоти – идеалното място за тиха и спокойна почивка

В Керамоти няма и помен от огромните тълпи от туристи и „бетонните градини“ по българското Черноморие и именно в това се състои неговия чар. Със своята необятна плажна ивица и подкупващо спокойна атмосфера, който дори гларусите и чайките не смеят да нарушат, Керамоти е идеално място за прекарване на отпуската за всички, които искат да си починат далеч от шума на големите курорти. Малките хотели и блокчета от по няколко ваканционни апартамента предлагат общо не повече от 600-700 места за летовници, а китните и добре поддържани дворове са отрупани с различни видове палми, лян, зокум и др. южни видове.

Керамоти

Живописната крайбрежна улица на Керамоти, откъдето тръгва най-кратката фериботна линия до о-в Тасос (30 мин.), е осеяна с малки и кокетни таверни, кафенета и сладкарници. Ако има място, където по всяко време човек може да намери българи, то е в колоритната узо таверна „При братята“, които всички наши сънародници знаят като „българската“ кръчма. И причината не е в това, че вечно усмихнатите и гостоприемни братя Йорго и Танаси още отдалеч ще те посрещнат разтворени обятия и с може би най-сърдечното „Ясу!“ на света. Тук, освен че готвят вкусно и поднасят винаги пресна риба и морски дарове, менютата са и на български. Всички знаем, че „откъдето е жената, оттам е и родата!“, а тази на Танаси – Ваня е от Петрич. Освен че му е родила двама сина, тя непрекъснато шета из кръчмата и обслужва „българските“ маси. За да е пълна картинката, и готвачката е също българка. Не е че е „нашенска“, та да я хваля – кръчмата си е просто хубава и освен за българи, и за германци, тя е любимо място за празненства и рождени дни за местните хора, което е може би най – добрия атестат за нея.

Ежедневието в Керамоти е запазило своя спокоен ритъм отпреди десетилетия. Сутрин хората пазаруват от фурната и магазините, следобед в градчето е тихо и спокойно, тъй като повечето от тукашните вземат следобедната си „сиеста” Само за рибарите-въдичари няма минута почивка. Те са окупирали кея и от време на време огласят околността с възгласите си по повод поредния успешен улов. Вечер местните хора се срещат с приятели на традиционната разходка (т.нар. „волта”) по крайбрежната улица, която вечер се превръща в пешеходна зона. После завършват вечерта в някое от кафенетата или таверните на Керамоти. Осбено популярно е мъжете да гледат заедно някой футболен мач далеч от жените си – в някое „футболно“ кафене с голям телевизор, на по едно питие и сладка мъжка раздумка.

В Керамоти човек може да намери всичко необходимо за ежедневните си нужди. Поща, банка с банкомат, интернет кафета, супермаркети, месарница, рибарски магазин, фурна с разкошен ръчен хляб, таверни и рибни ресторанти, кафенета, сладкарници, снек барове и дори дискотека на открито. Сутрин по улиците обикалят гласовити амбулантни търговци с малки пикапчета, които предлагат пресни плодове и зеленчуци. Хората са засмяни и дружелюбни и освен традиционното : „Кала исте?“ (Добре ли сте? – гр.), от устата им най-често може да чуете: „Сига-сига!“ („Полека-полека!“ – гр.). Затова нуждаещите се от тишина и почивка биха се почувствали тук направо в рая.

Златистия плаж на Керамоти

Плажът на Керамоти се намира от другата част на миниатюрния полуостров, който в най-близкатата си част до Тасос е широк не повече от сто и петдесет – двеста метра. Без преувеличение може да се каже, че такъв плаж би изглеждал добре навсякъде по френската и италианската Ривиера. Пясъкът е ситен и бежов на цвят, с не по-лошо качество от този на Златни пясъци или Слънчев бряг, само че броят на  хората, налягали по него на единица площ е поне 100 пъти по-малък, от този, с който сме свикнали по нашенските курорти. Морето е тихо и плитко на десетки метри от брега, а водата – кристално чиста и прозрачна, което прави Керамоти идеално за летуване на семейства с деца. Брегът е полегат, а дъното покрито с пясък. Няма и помен от морските таралежи, с които гъмжи на съседния остров Тасос. Водата е кристално чиста и топла, като може да се влезе поне 50-60 м навътре, без да е станало дълбоко.  Кедровата горичка, която отделя градчето от плажната ивица, създава усещане за спокойствие и пълен релакс – без досадния шум на заведения за хранене или барове на плажа. Влюбените двойки пък със сигурност биха открили места за уединение и романтика.Плажът на Керамоти Keramoti

Комай единствената таверна на широката улица, която минава успоредно на плажа и горичката, е „Акрополис“- тази под каменните колони на едноименния малък хотел на Агапиос. Освен че лично посреща гостите си, той е голям кулинар и храната при него винаги е вкусна. Катоа повечето заможни хора в Керамоти и Агапиос е работил двайсетина години в Германия, поспестил е някоя пара и се е върнал тук за започне свой бизнес. Личи си, че годинките му вече натежават, но е известен с това, че не пропуска ден да не поплува поне километър в морето.

Наред с къмпинга и „дивия” плаж, има и няколко обособени зони със стационарни чадъри и шезлонзи. Най-известната от тях е „Паралия бийч“, където от много години има голям бийч бар. В него вечер се събират стотици младежи, за да завихрят поредния среднощен купон. Притегателен център за всички деца пък е по-новият „Аква парк“ с надуваемите си пързалки и др. забавления за малки и големи. Малко по-надолу пък е новооткритият  елегантен ресторант „Сто кима“ („При вълните“- гр.) – перлата на Керамоти.Keramoti плажът

За разлика от много други места в Гърция, Керамоти грабва окото с многото зеленина. Къщите и малките блокчета са кокетни, а дворовете на местните хора са старателно поддържани, отрупани с богата южна растителност – палми, кипариси, лян, зокум и др., с редовно подстригвани тревни площи. Вили в керамоти

Керамоти е особено красиво е напролет. Отвсякъде лъха аромат на акации, пролетни цветя и плодни дръвчета. Спокойствие, окъпано от слънчеви лъчи – ето това е Керамоти, моята нова любов.

Още за Керамоти

Реклами
Публикувано на Керамоти и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Керамоти – една любов от пръв поглед

 1. Metin Mustafa каза:

  super e
  iskam i az da otida tam

 2. Margarita Georgieva каза:

  Утре заминавам, дано времето да е хубаво.И друг път сме минавали от там,но само минавали-на път за Тасос.Сега ще го поопознаем това тихо местенце.

 3. Гергана Хлебарова каза:

  Всичко това е абсолютно вярно

 4. Peter Borony каза:

  И ние тръгнахме за Тасос, нали ужким в Гръцко най-добре е на остров. След еднодневно обикаляне и разочарование от курортите, върнахме се обратно в Керамоти’. Две години след написаното от Юлиян, потвърждавам с две ръце правотата му. Българите тук са най-многобройните гости, имаше и 2-3 процента румънци. Градчето се развива, но няма да загуби чара си, защото тук законите се спазват и презастрояване и чудовищни Слънчевбрягски неща няма. Края на август и началото на септември са идеалното време!

 5. Янко каза:

  Много добре си изкарахме в Керамоти – за първи път идваме и сме очаровани от природата Много любезни домакини сте. Пак ще дойдем!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s